ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΣΟΚ σε Χιλή και Σεϋχέλλες. Δεν “‘έπιασαν” τα εμβόλια παρά τον πρωταθλητισμό στους εμβολιασμούς

Το ένα τρίτο των ενεργών κρουσμάτων αποτελείται από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου



Ξαφνικό σοκ στο πλανήτη καθώς δύο από τα πιο “εμβολισμένα” κράτη, η Χιλή και οι Σευχέλλες αναγκάζονται μετά από νέα εκτόξευση των κρουσμάτων να επαναφέρουν τα αυστηρά lockdown-δίνοντας ταυτόχρονα τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας. Παρότι πάνω από το 60% των κατοίκων τους έχει εμβολιαστεί, οι Σεϋχέλλες επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας εξαιτίας μίας νέας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Το νησιωτικό κράτος των 100.000 κατοίκων κατέγραψε 500 νέα κρούσματα τις ημέρες 29 Απριλίου – 1 Μαΐου, έχοντας αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1.000 ενεργά κρούσματα εντός των συνόρων του.

Το ένα τρίτο των ενεργών κρουσμάτων αποτελείται από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, με τους υπολοίπους να έχουν λάβει είτε μία δόση είτε να είναι τελείως ανεμβολίαστοι. Επίσης, τα τέσσερα πέμπτα των κρουσμάτων αποτελούνται από ντόπιους.

Η νέα αυτή έξαρση της πανδημίας οδήγησε τις αρχές της αφρικάνικης χώρας να κλείσουν τα σχολεία και να ακυρώσουν τις αθλητικές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, οι χώροι εστίασης και τα καταστήματα θα μειώσουν το ωράριο λειτουργίας τους, ενώ ορισμένες συναθροίσεις θα απαγορευτούν πλήρως.

Η υπουργός Υγείας Πέγκυ Βίντοτ χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «κρίσιμη», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας.

Με τον τουρισμό να είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη νησιωτική χώρα, οι Σεϋχέλλες ξεκίνησαν να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους τον Ιανουάριο, χρησιμοποιώντας κυρίως το κινέζικο εμβόλιο της Sinopharm. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, μέχρι τα μέσα Απριλίου, το 60% των δόσεων που είχαν χορηγηθεί στους κατοίκους ήταν της Sinopharm, ενώ τα υπόλοιπα της AstraZeneca.

Δοκιμές του συγκεκριμένου κινεζικού εμβολίου στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «έδειξαν» αποτελεσματικότητα 79% και 86% αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από BBCΤεράστια ανησυχία στους επιστήμονες έχει προκαλέσει το νέο, σφοδρό κύμα πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει τη Χιλή, μία από ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει εμβολιάσει ήδη το ένα-τρίτο του πληθυσμού της.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο. Μέχρι σήμερα, περίπου το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων ανθρώπων της Χιλής έχουν εμβολιαστεί. Μόνο το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Σεϋχέλλες έχουν εμβολιάσει μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους. Ωστόσο, σήμερα, η Χιλή βλέπει μια τρομακτική αύξηση σε κρούσματα.

Στις αρχές Απριλίου, η Χιλή κατέγραψε περισσότερες από 50.000 νέες μολύνσεις με Covid, με τους θανάτους να φτάνουν μέχρι και άνω των 600 την εβδομάδα.

Στην πρωτεύουσα, Σαντιάγκο, οι θάλαμοι εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχουν πληρότητα 95%. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

«Μειώσαμε τα περιοριστικά μέτρα πολύ νωρίς» δήλωσε η Δρ. Claudia Cortes, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Χιλής. «Το σχέδιο εμβολιασμού μας ήταν πολύ καλό, αλλά η διαχείριση του γενικού πληθυσμού ήταν κακή» συμπλήρωσε η ίδια.

Τον Ιανουάριο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών, η κυβέρνηση της Χιλής μείωσε τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν για σχεδόν ένα χρόνο. Έτσι, επιτράπηκε στους πολίτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές.


Ένας προορισμός που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Χιλιανούς είναι η γειτονική Βραζιλία, η οποία έχει μια εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού. 

Αυτήν την εβδομάδα, η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερες από 90.000 νέες περιπτώσεις Covid σε μία μέρα και επί του παρόντος παρατηρούνται περισσότεροι από 4.000 θάνατοι καθημερινά.

Παρ’ όλα αυτά, η Χιλή δεν σταμάτησε τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Αυτή η πιθανή εισροή λοιμώξεων προστέθηκε στις υπάρχουσες δυσκολίες.

Στη Χιλή, οι άνθρωποι που ήθελαν να ταξιδέψουν έξω από τη δική τους τοπική περιοχή υποχρεώθηκαν από το νόμο να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα, δηλώνοντας πού πήγαιναν και πόσο καιρό θα έπρεπε να φύγουν και να λάβουν άδεια.


Ωστόσο, οι αρχές απέτυχαν να το τηρήσουν και να το ελέγξουν, λέει η Δρ. Cortes. «Είχαμε εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν ανεξέλεγκτα μεταξύ πόλεων, φέρνοντας λοιμώξεις μαζί τους».

Την 1η Μαρτίου, ακόμη και όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, η Χιλή ανακοίνωσε την επανέναρξη των χώρων αναψυχής και των επιχειρήσεων. Ενώ η κυβέρνηση συνέχισε να προτείνει κοινωνικές αποστάσεις και προστασία μάσκας, το κύμα της πανδημίας είχε εξαπλωθεί και πάλι.

«Ήταν σαν να εξαφανίστηκε η πανδημία, τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν γεμάτα νέους. Δεν υπήρχε κοινωνική απόσταση, ούτε μάσκα», αναφέρει η Cortes.

Στις 28 Μαρτίου, οι αρχές της Χιλής εισήγαγαν τελικά νέα μέτρα καραντίνας, διατάσσοντας τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι, εκτός από επισκέψεις δύο φορές την εβδομάδα σε βασικά καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων.

Τώρα, όποιος εισέρχεται στη χώρα πρέπει να μείνει σε ξενοδοχείο καραντίνας για πέντε ημέρες με δικά του έξοδα. Αλλά πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται να πάρουν στα σοβαρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


«Κάθε βράδυ ακούμε ιστορίες για διάλυση παράνομων πάρτυ», λέει η Δρ. Cortes. «Ακόμα και οι εκκλησίες λειτουργούν παρατύπως. Οι επιχειρήσεις ταξινομούν τους εργαζομένους τους ως απαραίτητους ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στο γραφείο. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία».

Ο Martin Hibberd, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η Χιλή κινείται πολύ γρήγορα στους εμβολιασμούς.

«Ακόμη και τώρα, έχει εμβολιάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αποφευχθεί η αύξηση των λοιμώξεων χωρίς άλλα μέτρα. Και μόλις ανεβούν οι λοιμώξεις, δεν μπορείτε να τις επαναφέρετε μόνο με τα εμβόλια».

Η κατάσταση φαίνεται πολύ διαφορετική στο Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει πλέον περισσότερο από το 60% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων του με δύο δόσεις και έχει καταργήσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς από τις αρχές Μαρτίου. Από τότε, τα περιστατικά συνέχισαν να πέφτουν και τώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο, με λιγότερες από 300 νέες λοιμώξεις την ημέρα.

Κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι και τα διαφορετικά εμβόλια και οι παραλλαγές κορωνοϊών μπορεί να παίζουν ρόλο. Ενώ το Ισραήλ χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα εμβόλια της Pfizer, η Χιλή προσφέρει κυρίως το κινεζικό Sinovac, μια φθηνότερη εναλλακτική λύση που μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο.

Μελέτες δείχνουν ότι το Sinovac είναι αποτελεσματικό μόνο στο 50% για τη διακοπή λοιμώξεων της παραλλαγής της Βραζιλίας. Αν και πιστεύεται ότι παρέχει ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες, αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι αναποτελεσματικό στο να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να είναι αιτία για περαιτέρω προσοχή και στις υπόλοιπες χώρες.+

O Πρόεδρος της Χιλής Sebastián Piñera στη τελετή υποδοχής των κινέζικων εμβολίων

Το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφεται συχνά ως η δυτική έκδοση του Sinovac και μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Βραζιλίας.

Ο καθηγητής Hibberd πιστεύει ότι «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο AstraZeneca είναι πραγματικά λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Βραζιλίας. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι η Χιλή άνοιξε τα διεθνή ταξίδια και μείωσε τους κοινωνικούς περιορισμούς. Αν υπάρχει ένα μάθημα είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πάρουμε αυτές τις αποφάσεις».

https://kourdistoportocali.com/